Per fi comencem les sessions amb la Carmen! Després de l’última reunió on vam decidir com enfocaríem aquest curs i aquelles coses que ens agradaria aprendre, vam encetar l’assignatura amb una sessió de massatges per a nadons.
El massatges per a nadons té un nom i és Shantala, conegut com el massatge terapèutic per a bebès. El seu origen resideix a la Índia, on un doctor francès (Dr. F. Leboyer) va estar observant a una mare com feia massatges al seu nadó. Aquest metge va quedar totalment fascinat amb la força i la energia dels moviments de la mare i amb els beneficis que aquests proporcionaven al bebè. Davant això, va decidir importar aquest moviment a occident i batejar tota aquesta seqüència de moviments amb el nom d’aquella dona: Shantala.
El massatge infantil és un llenguatge no verbal, és una forma que la mare té a la seva disposició per transmetre tot el seu afecte i tendresa al seu nadó. El nen, amb això, experimenta una sensació de benestar, no solament física, sinó també emocional. La mare aprèn, d’aquesta manera, a conèixer millor al seu fill i a captar els seus estats d’ànims. Per això, res millor que el massatge per a cuidar al bebè, per a relaxar-lo i per mostrar-li tot el nostre amor i tendresa.
El massatge infantil aconsegueix tranquil·litzar als infants, fomenta la resistència del seu organisme, fa que tinguin un son més tranquil i, a més, promou un desenvolupament psíquic positiu i equilibrat. Els massatges són un d’aquells moments preferits per als nadons, ja que, durant aquest moment, els bebès senten una sensació molt agradable ja que no només es tracta del contacte de les pells, sinó que també perceben sensacions a través de l’oïda, l’olfacte i la visió.
D’aquesta manera, si el massatge forma part d’una rutina diària, el nadó acabaran saben perfectament tots els passos que segueix la mare durant tot aquest procés i s’anirà delatant, poc a poc, a tots els seus moviments.
Durant la nostra sessió a l’aula em pogut gaudir d’una petita demostració d’aquests massatges gràcies a la nostra companya Lucia, la qual ens ha mostrat, breument, com dur a terme un massatge amb un nadó de menys de sis mesos. Després, em estat nosaltres mateixes les que e manat practicant amb els ninots i, alhora, e manat comentant totes aquelles idees, preguntes o dubtes que ens anaven venint al cap.
Ha estat una sessió molt interessant, agradable i plena d’idees i d’opinions que, un cop més, ens aniran ajudant durant tot el nostres procés d’aprenentatge com a futures mestres… i mares.